fbpx
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft

Veel mensen komen weer tot zichzelf als zij de natuur opzoeken en zich daar weer ‘opladen’, bewust dan wel onbewust. De één gaat voor een heerlijke wandeltocht, de ander geniet van een picknick, doet een kano- of een zeiltocht, kinderen bouwen hutten en het gezin zoekt de rust van de natuur door er te kamperen.

Wat is Bushcraft? 

Bushcraft gaat over de kennis en de vaardigheden waarmee je in de natuur kan (over)leven. Maar bushcraft is ook gewoon leuk, omdat je heerlijk in (contact met) de natuur op je eigen tempo met natuurlijke materialen bezig bent. Hoe leuk is het om een vuurtje te stoken, boven open vuur te koken, lekker buiten te zijn, met een mes iets moois maken of een onderkomen te maken waarin je kunt overnachten. Bushcraft gaat dus vooral over het intens genieten en beleven van de natuur. https://www.stichtingbushcraft.nl/

De natuur als onze geneesheer

Een mooi voorbeeld hiervan: Bomen en planten geven een stof af in de lucht die phytoncide heet, een essentiële olie die een plant produceert om zich te weren tegen ziekten. Als mensen nemen we deze stof op als we in de natuur zijn en uit studie blijkt dat dit een zeer positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) worden verlaagd in het bloed en weerstand wordt verhoogd door de verhoging van NK (Natural Killer) cellen en anti kanker proteïne als gevolg van de opname van phytoncide. https://seriouslygood.com/shinrin-yoku-wandelen-bos

Leave no trace

Bushcraft gaat ook over het bewust omgaan met natuur; leven en laten leven, bushcrafters hanteren het ‘leave no trace’ principe, laat geen rommel of enig ander spoor van je aanwezigheid achter, naast genieten is respect voor de natuur dus een belangrijke kernwaarde. Klik hier voor bushcraft inspiratie

Creativiteit en welzijn

Ook ambachtelijke bezigheden die in bushcraft gebruikt worden, zijn in staat een zeer positief effect op je gezondheid en welzijn te hebben. Toen ik in oktober 2018 bij een oude vriend op bezoek was, nadat ik hem 5 jaar niet gesproken had, vertelde hij mij een verhaal dat erg veel indruk op me maakte. Hij vertelde dat hij een periode depressief was geweest en dat de psychiater hem daarvoor antidepressiva had voorgeschreven. Toen na een tijdje zijn eerste potje pilletjes leeg was, vond hij het wel welletjes met die pillen. Hij was niet van zijn depressie verlost maar vond een andere manier die wél bij hem paste. Hij pakte een grote kartonnen doos en keerde deze om op de tafel waar we aanzaten. Op tafel lagen wel 60 zeer kunstig met de hand gesneden, creatief vormgegeven en mooi afgewerkte houten eetlepels. “Dit was mijn antidepressiva” zei hij. “Ik heb er soms wel twee op een dag gesneden en dat heeft me meer geholpen dan die pillen”. Nadat hij dit met zijn psychiater had besproken ging deze arts zelf workshops organiseren voor het snijden van lepels.

Mijn ervaring

Ik snijd zelf al 30 jaar lepels en bakjes en voor mij is het een heerlijke bezigheid die me creatief uitdaagt, de variaties in vormen zijn eindeloos, de bezigheid zelf vind ik erg rustgevend en het resultaat herinnert me permanent aan mijn eigen creativiteit en plezier.

Workshop basis spoon-carving

In deze workshop spooncarving leer je de basisvaardigheden waarmee je bij deze inspirerende en rustgevende bezigheid tot een bevredigend eindresultaat kunt komen.

Veiligheid, vaardigheid en creativiteit

Omdat we met zeer scherp snijgereedschap werken, is veilig werken een essentieel onderwerp in de workshop. Niet alleen ‘vaardigheden’ en ‘veiligheid’ maar ook ‘creativiteit’ is een belangrijk onderdeel van de workshop; hoe kun je je eigen vorm geven aan je nieuwe creatie.

Wat en hoe

We werken met verschillende houtsoorten die vers uit het bos komen. Dit doen we omdat vers hout nog zacht is en prettig snijd. Je gaat aan het einde van de dag naar huis met je eigen gesneden lepel(s) én als je wilt kun je het gereedschap kopen waarmee je gewerkt hebt zodat je thuis verder kunt snijden. Ik zorg voor hout, gereedschappen en begeleiding, naast een lekker vuurtje zijn koffie, thee en een lekkere snack inbegrepen.

Het maximaal aantal deelnemers is 8.

datum: zaterdag 12 oktober

duur: van 12:00 t/m 17:00 uur.

locatie: Zuiderzee museum Enkhuizen.

kosten: € 60,-

lepels snijden

Workshop vuur maken met de vuurboog

Hoe gaaf is het als je een bos in kan lopen zonder lucifers of aansteker en toch vuur kunt maken met de natuurlijk aanwezige materialen?

Je kunt in deze ‘workshop vuur-maken’ leren hoe je dit moet doen. Om dit tot een bevredigend eindresultaat te brengen, zijn er naast de kennis ook vaardigheden voor nodig. In de workshop zullen we je de vaardigheden in een aantal stappen leren door flink te oefenen met de benodigde technieken. Je zult deze vaardigheden thuis af en toe moeten toepassen om ze op pijl te houden.

Wat komt er aan bod?

De geschiedenis van vuur maken, moeilijkheid-niveaus van vuur maken, de benodigde materialen, de keuze van materialen, de volgorde van handelingen, tondels, vaardigheden en je mindset.

Opbouw van kennis en vaardigheden

We beginnen zo eenvoudig mogelijk en bouwen gedurende de dag je kennis en vaardigheden op zodat je aan het einde van de dag alle kennis in huis hebt om vuur te maken zoals onze voorouders dat deden. Je krijgt een hand-out mee waar alle belangrijke kennis in staat. Er worden, oplopend in moeilijkheidsgraad, drie methoden behandeld; het vuurstaal, de vuurslag en de vuurboog. Je gaat naast de kennis van vuur-maken ook naar huis met een firesteel en je eigen gemaakte vuurboogset.

Vooral het laatste onderdeel van deze workshop is alleen voor jou geschikt als je mentaal en fysiek uitgedaagd wilt worden. Vuur maken met een vuurboog vergt inspanning en  doorzettingsvermogen.

Het maximaal aantal deelnemers is 8.

datum: datum volgt

duur: van 10:00 t/m 17:30 uur.

locatie: een natuurlijk plek in omgeving Lelystad.

kosten: € 95,-

Inbegrepen zijn een lunch, koffie/thee een hand-out en een firesteel.

Wil je meedoen aan een stoer en inspirerend mannenprogramma waarin bushcraft een hoofdrol heeft? Schrijf je dan in voor ‘Mountainmen 2020’ . Een ‘life changing experience’ in het ruige en mysterieuze Ierland. Lees er hier meer over.  

Item added to cart.
0 items - 0.00