de vuurboog anton van den heuvel

bushcraft

Welkom bij ‘De Vuurboog’ op de pagina over bushcraft.

 

Wat is bushcraft eigenlijk?

Heel praktisch gaat Bushcraft over de kennis en de vaardigheden waarmee je in de natuur prettig kunt leven…….én bushcraft is ook gewoon uitdagend en leuk, omdat je heerlijk in verbinding met de natuur en op je eigen tempo met natuurlijke materialen bezig bent.

Bushcraft gaat wezenlijk over onze verbinding met de natuur en met onszelf. Onze voorouders hebben altijd in en met de natuur geleefd en hebben zonder uitzondering allemaal meerdere technieken beheerst om dit te kunnen doen. Dit zorgde automatisch voor een natuurlijke balans om samen te leven met de natuur.

Er zijn veel redenen waarom je bushcraft zou willen doen.

Ten eerste is bushcraft gewoon leuk en uitdagend. Hoe gaaf is het om een vuurtje te stoken, boven open vuur te koken, lekker buiten te zijn, een fijn gesprek te hebben, met een mes iets moois en bruikbaars te maken of een onderkomen te maken waarin je kunt overnachten.

….of het nou is, het maken van bindmateriaal en touw, het vlechten van manden, het vilten van wol, het looien van leer….en het maken van leren voorwerpen zoals buidels, tassen, schoenen, schedes of kleding. Het snijden van houten voorwerpen als lepels, houten bakken, bogen, pijlen, speren of een trommel…..…het is gewoon allemaal leuk om te doen.

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen

Bushcraft helpt het spelenderwijs bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Door te leren hoe je jezelf kunt redden in de natuur, kun je jezelf niet alleen veiliger voelen in de natuur maar ontwikkel je ook mentale veerkracht.

Bushcraft helpt je ook bij het ontwikkelen van vaardigheden die nuttig zijn in het dagelijks leven, zoals het oplossen van problemen en het ontwikkelen van je fijn-motoriek bij het werken met handgereedschappen.

Fysieke en mentale gezondheid

Het helpt je ook bij het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid. De natuur heeft een kalmerend effect op mensen. Door te leren hoe je jezelf in de natuur kunt redden, ga je je mentaal sterker voelen. Hierdoor help bushcraft om stress te verminderen en je gevoel veiligheid en welbevinden te vergroten. 

Veel mensen komen weer tot zichzelf als zij de natuur opzoeken en kunnen zich weer ‘opladen’. Dit is logisch want genetisch begrijpt ons hele systeem precies wat we aan het doen zijn, als mensheid doen we dit namelijk al zo’n 200.000 jaar. Toch niet gek dat het zo goed werkt.

Mindfullnes is iets dat er bij het maken van voorwerpen van natuurlijke materialen bijna automatisch is. Je hele zintuigelijke systeem is geactiveerd als je met Bushcraft bezig bent. Wij noemen het craftfulness.

…..en voor ons mensen is het belangrijk dat we de verbinding met de natuur regelmatig ervaren, ons ‘systeem’ sluit er naadloos op aan.

Respect voor de natuur

Bushcraft helpt je ook bij het ontwikkelen van een dieper respect voor de natuur. Door op verschillende manieren de verbinding met de natuur te maken én te ervaren leer je hoe je jezelf in de natuur kunt redden. Je leert de natuur te begrijpen…… én hoe je ermee kunt samenleven. Uit respect voor de natuur hanteren we als bushrafters het ‘leave no trace’ uitgangspunt; je zorgt dat als je weer weggaat niemand kan zien dat jij er geweest bent.

De natuur is een wezenlijk onderdeel van ons en is niet afhankelijk van ons …….maar wij zijn dat wel van de natuur.

Samenvattend gaat bushcraft over vaardigheden en kennis die je nodig hebt voor het leven met de natuur. Het helpt je bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en van vaardigheden die nuttig zijn in het dagelijks leven. Verbinding met de natuur is stress verlagend en creëert meer rust in je systeem. Je ontwikkelt een dieper respect voor de natuur, en heel eerlijk, bushcraft is ook gewoon genieten.

Houd mij op de hoogte

NTI NLP Gilde Professionals

 © Anton van den Heuvel 2022

×