fbpx
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Previous
Next

Veel mensen komen weer tot zichzelf als zij de natuur opzoeken en zich daar weer ‘opladen’, bewust dan wel onbewust. De één gaat voor een heerlijke wandeltocht, de ander geniet van een picknick, doet een kano- of een zeiltocht, kinderen bouwen hutten en het gezin zoekt de rust van de natuur door er te kamperen.

Wat is Bushcraft? 

Bushcraft gaat over de kennis en de vaardigheden waarmee je in de natuur kan (over)leven. Maar bushcraft is ook gewoon leuk, omdat je heerlijk in (contact met) de natuur op je eigen tempo met natuurlijke materialen bezig bent. Hoe leuk is het om een vuurtje te stoken, boven open vuur te koken, lekker buiten te zijn, met een mes iets moois maken of een onderkomen te maken waarin je kunt overnachten. Bushcraft gaat dus vooral over het intens genieten en beleven van de natuur. Zie Stichting Bushcraft voor meer informatie.

De natuur als onze geneesheer

Een mooi voorbeeld hiervan: Bomen en planten geven een stof af in de lucht die phytoncide heet, een essentiële olie die een plant produceert om zich te weren tegen ziekten. Als mensen nemen we deze stof op als we in de natuur zijn en uit studie blijkt dat dit een zeer positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) worden verlaagd in het bloed en weerstand wordt verhoogd door de verhoging van NK (Natural Killer) cellen en anti kanker proteïne als gevolg van de opname van phytoncide. Kijk hier voor meer informatie.

Leave no trace

Bushcraft gaat ook over het bewust omgaan met natuur; leven en laten leven, bushcrafters hanteren het ‘leave no trace’ principe, laat geen rommel of enig ander spoor van je aanwezigheid achter, naast genieten is respect voor de natuur dus een belangrijke kernwaarde. Klik hier voor bushcraft inspiratie

Creativiteit en welzijn

Ook ambachtelijke bezigheden die in bushcraft gebruikt worden, zijn in staat een zeer positief effect op je gezondheid en welzijn te hebben. Toen ik in oktober 2018 bij een oude vriend op bezoek was, nadat ik hem 5 jaar niet gesproken had, vertelde hij mij een verhaal dat erg veel indruk op me maakte. Hij vertelde dat hij een periode depressief was geweest en dat de psychiater hem daarvoor antidepressiva had voorgeschreven. Toen na een tijdje zijn eerste potje pilletjes leeg was, vond hij het wel welletjes met die pillen. Hij was niet van zijn depressie verlost maar vond een andere manier die wél bij hem paste. Hij pakte een grote kartonnen doos en keerde deze om op de tafel waar we aanzaten. Op tafel lagen wel 60 zeer kunstig met de hand gesneden, creatief vormgegeven en mooi afgewerkte houten eetlepels. “Dit was mijn antidepressiva” zei hij. “Ik heb er soms wel twee op een dag gesneden en dat heeft me meer geholpen dan die pillen”. Nadat hij dit met zijn psychiater had besproken ging deze arts zelf workshops organiseren voor het snijden van lepels.

Mijn ervaring

Ik snijd zelf al 30 jaar lepels en bakjes en voor mij is het een heerlijke bezigheid die me creatief uitdaagt, de variaties in vormen zijn eindeloos, de bezigheid zelf vind ik erg rustgevend en het resultaat herinnert me permanent aan mijn eigen creativiteit en plezier.

Cursus aanbod

Cursus Boomkano bouw

Voor alle bushcrafters, ambacht-liefhebbers, survivalaars, zelfdoeners, archeo-liefhebbers, preppers, liefhebbers van levende geschiedenis, hout bewerkers, primitievelingen, kanoërs, natuurliefhebbers en ……vele meer: Heb je altijd al eens een boomkano willen bouwen?

Ben je er klaar voor om je next level bijl-vaardigheden aan te leren? Wil je leren hoe je met eenvoudige middelen een goed gelijnde boomkano bouwt (en niet een uitgeholde boom of een trog) én een peddel maakt? Vind je het leuk om jezelf vijf dagen onder te dompelen in prehistorisch/ ambachtelijke/ bushcraft houtbewerking-technieken?

Onder leiding van een zeer ervaren scheeps- en boomkano-bouwer volg je een intensieve training van een week op een super gave locatie.

De cursus houdt in dat we in 6 dagen een boomkano van 5 meter bouwen met een archeologische vondst als uitgangspunt voor de vorm. Je leert de volgorde van bouwen, van het ruw ‘vormen’ tot en met de fijne afwerking en de wijze van vormcontrole.

Aan het einde van de cursus heb je genoeg ervaring met een bijl en een dissel opgedaan zodat je zelf een kano kunt bouwen. Ook heb je dan genoeg kijk op de vorm om te weten hoe je een goed varende kano kunt bouwen.

Je zult ook een houten peddel maken van een stuk boomstam zodat we bij de tewaterlating kunnen peddelen, de peddel neem je mee naar huis.

Er worden bij de bouw alleen historische handgereedschappen gebruikt.

Als je eigen gereedschap (bijl, mes, dissel) hebt moet je die absoluut meenemen en (na mijn beoordeling op bruikbaarheid) gebruiken, zo leer je je eigen gereedschap beter kennen, onderhouden en gebruiken.

Op maandag 15 februari zal er een vers gevelde populier klaarliggen die ter plaatse door ons verwerkt wordt tot kano. Op zaterdag de 20ste wordt de kano te water gelaten en kunnen we ervaren hoe hij zich gedraagt in het water. De kano wordt eigendom van het Swifterkamp zodat de kinderen die er komen van de schoolkampen er op speelse manier een beleving van hun eigen voorouderlijke geschiedenis mee kunnen hebben.

Meenemen: eigen slaap- en overnachting-spullen, kleding voor het seizoen, eigen bijl en mes als je dat hebt. De Vuurboog heeft ook genoeg gereedschappen als je geen eigen gereedschap hebt.

Inhoud:

 • geschiedenis en archeologie van de boomkano
 • vormkennis
 • gereedschapsveiligheid
 • gereedschappen en technieken
 • veilig werken met scherp gereedschap
 • theorie en praktijk over boomkano bouw
 • theorie en praktijk over de peddel uit één stuk
 • varen met een boomkano
 • boomkano (collectief) peddel (individueel)
 • begeleiding door een professionele historisch scheepsbouwer (Batavia, Archeon, Kamper Kogge, Utrecht Statenjacht)

Het maximaal aantal deelnemers is 5.

datum: 15 t/m 20 februari 2021

locatie: Het Swifterkamp, gelegen in het Natuurpark te Lelystad

kosten: €599,-  inclusief overnachtingen, drinken en eenvoudige doch voedzame maaltijden die we zelf klaarmaken.

boomkano bouw

Cursus ‘Smeed je eigen Bushcraft-mes’

Voor alle bushcrafters, ambachtliefhebbers, survivalaars, archeologie liefhebbers, preppers, levende geschiedenis liefhebbers, zelfdoeners, metaalbewerkers, primitievelingen en ……vele meer: Heb je altijd al eens je eigen mes willen smeden?

In één van de mooiste smederijen van Nederland smeed je onder begeleiding van een professionele smid je eigen lemmet voor je eigen bushcraft-mes.

In de ochtend krijg je de basis theorie en de basispraktijk smeden én veiligheidsinstructies. We gaan dan aan de slag met een aantal basis smeed-oefeningen zodat je de benodigde vaardigheden aanleert die nodig zijn om je eigen gesmede mes te kunnen maken.

Na de lunch ga je starten met het vormen van je eigen mes en gedurende de middag kun je deze slijpen en word hij gehard. Thuis kun je hem verder af-wetten met een wetsteen.

Je kunt kiezen uit twee modellen handvatten. je kunt een handvat uit ijzer smeden of je kunt er een doorn aan smeden zodat je er later een houten heft aan vast kunt klinken of lijmen.

Je gaat naar huis met een stalen mes-lemmet waar nog een handvat aan moet (tenzij je het model met het gesmede handvat hebt gekozen) en waar nog een lederen schede voor gemaakt moet worden.

De prijs is inclusief: materialen, gebruik van smederij en gereedschappen en een lunch.

Inhoud cursus:

 • geschiedenis van smeden
 • geschiedenis van het mes
 • soorten staal
 • smeedtechnieken
 • veiligheid
 • theorie en praktijk van het smeden, slijpen en harden
 • onder begeleiding van een professionele smid

Het maximaal aantal deelnemers is 6.

datum: zaterdag 29 februari

locatie: de smederij van Batavialand te Lelystad

kosten: € 95,- ex btw

Cursus boogbouw

Voor alle bushcrafters, ambachtliefhebbers, survivalaars, historie liefhebbers, archeologisten, preppers, levende geschiedenis liefhebbers, hout bewerkers, boogschutters, primitievelingen, natuurliefhebbers en ……vele meer: Heb je altijd al je eigen houten boog willen bouwen?

Bij de Beeldsnijderij in Batavialand te Lelystad word je door een zeer ervaren bogenbouwer begeleid in het bouwen van je eigen essenhouten boog én het maken van drie pijlen.

Je zult leren omgaan met eenvoudige gereedschappen waarmee je de armen van de boog leert tilleren. Tilleren wil zeggen dat je de twee armen van de boog een gelijke en gelijkmatige spanning (bocht) geeft zodat de boog optimaal sterk en duurzaam is. Dit is één van de cruciale en meest uitdagende vaardigheden die een boogbouwer moet hebben.

Je werkt de boog af met een lederen handvat, de pees is al voor je gemaakt. Op de tweede dag maak je drie pijlen met veren en punten. Met je eigen boog en pijlen krijg je de schiet instructies én oefeningen die je nodig hebt zodat je thuis aan de slag kunt met je boogschutters vaardigheden.

Je gaat naar huis met een kwalitatief goede essenhouten boog met een treksterkte tussen 30 pond (beginnend schutter) en max 60 pond (ervaren schutter), drie eigengemaakte pijlen én schietinstructies met oefeningen.

De prijs is inclusief: hout en alle andere materialen, het gebruik van gereedschappen en 2 maal een lunch.

Inhoud cursus:

 • de geschiedenis en gebruik van de boog.
 • hoe werkt een boog?
 • houtsoorten, soorten bogen
 • gereedschappen en technieken
 • theorie en praktijk over het maken van bogen
 • theorie en praktijk over het maken van pijlen
 • het schieten met pijl en boog

Het maximaal aantal deelnemers is 12. De begeleiding is 1 op 4 door professionele bogenbouwers: Ton Bus en Frank Korver, bij meer dan 8 cursisten is er een extra leermeester.

datum: zaterdag 14 en zondag 15 November 2020

locatie: Beeldsnijderij in Batavialand te Lelystad

kosten: € 245,-

boogbouw
boogbouw Ton
boogbouw Ton
boogbouw Ton

Workshop basis spoon-carving

In deze workshop spooncarving leer je de basisvaardigheden waarmee je bij deze inspirerende en rustgevende bezigheid tot een bevredigend eindresultaat kunt komen.

Veiligheid, vaardigheid en creativiteit

Omdat we met zeer scherp snijgereedschap werken, is veilig werken een essentieel onderwerp in de workshop. Niet alleen ‘vaardigheden’ en ‘veiligheid’ maar ook ‘creativiteit’ is een belangrijk onderdeel van de workshop; hoe kun je je eigen vorm geven aan je nieuwe creatie.

Wat en hoe

We werken met verschillende houtsoorten die vers uit het bos komen. Dit doen we omdat vers hout nog zacht is en prettig snijd. Je gaat aan het einde van de dag naar huis met je eigen gesneden lepel(s) én als je wilt kun je het gereedschap kopen waarmee je gewerkt hebt zodat je thuis verder kunt snijden. Ik zorg voor hout, gereedschappen en begeleiding, naast een lekker vuurtje zijn koffie, thee en een lekkere snack inbegrepen.

Het maximaal aantal deelnemers is 8.

datum: nieuwe datum volgt

duur: van 10:00 t/m 17:30 uur.

locatie: Bushcamp lelystad 

kosten: € 90,-

workshop lepel snijden
berken pollepel snijden

Training vuur maken met de vuurboog

Hoe gaaf is het als je een bos in kan lopen zonder lucifers of aansteker en toch vuur kunt maken met de natuurlijk aanwezige materialen?

In deze training ‘vuur-maken met de vuurboog’ leer je hoe je dit moet doen. Om tot een bevredigend eindresultaat te komen, zijn er naast kennis ook vaardigheden voor nodig. In de workshop zullen we je de vaardigheden in een aantal stappen leren door flink te oefenen met de benodigde technieken. Je zult deze vaardigheden thuis af en toe moeten toepassen om ze op pijl te houden.

Wat komt er aan bod?

De geschiedenis van vuur maken, moeilijkheid-niveaus van vuur maken, de benodigde materialen, de keuze van materialen, de volgorde van handelingen, tondels, vaardigheden en je mindset.

Opbouw van kennis en vaardigheden

We beginnen zo eenvoudig mogelijk en bouwen gedurende de dag je kennis en vaardigheden op zodat je aan het einde van de dag alle kennis in huis hebt om vuur te maken zoals onze voorouders dat deden. Je krijgt een hand-out mee waar alle belangrijke kennis in staat. Er worden, oplopend in moeilijkheidsgraad, drie methoden behandeld; het vuurstaal, de vuurslag en de vuurboog. Je gaat naast de kennis van vuur-maken ook naar huis met een firesteel en je eigen gemaakte vuurboogset.

Vooral het laatste onderdeel van deze workshop is alleen voor jou geschikt als je mentaal en fysiek uitgedaagd wilt worden. Vuur maken met een vuurboog vergt inspanning en  doorzettingsvermogen.

Het minimum aantal deelnemers is 4 en maximaal aantal deelnemers is 8. 

datum: 24 oktober 2020

duur: van 9:00 t/m 17:30 uur.

locatie: terrein Ago Experience te Lelystad.

kosten: € 90,-

Inbegrepen zijn een firesteel, een handout, koffie/thee en een snack , niet inbegrepen is de lunch.

Wil je meedoen aan een stoer en inspirerend mannenprogramma waarin bushcraft een hoofdrol heeft? Schrijf je dan in voor ‘Mountainmen 2020’ . Een ‘life changing experience’ in het ruige en mysterieuze Ierland. Lees er hier meer over.  

Item added to cart.
0 items - 0.00