fbpx
De Vuurboog
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Bushcraft
Previous
Next

Cursussen

Veel mensen komen weer tot zichzelf als zij de natuur opzoeken en zich daar weer ‘opladen’, bewust dan wel onbewust. De één gaat voor een heerlijke wandeltocht, de ander geniet van een picknick, doet een kano- of een zeiltocht, kinderen bouwen hutten en het gezin zoekt de rust van de natuur door er te kamperen.

Wat is Bushcraft? 

Bushcraft gaat over de kennis en de vaardigheden waarmee je in de natuur kan (over)leven. Maar bushcraft is ook gewoon leuk, omdat je heerlijk in (contact met) de natuur op je eigen tempo met natuurlijke materialen bezig bent. Hoe leuk is het om een vuurtje te stoken, boven open vuur te koken, lekker buiten te zijn, met een mes iets moois maken of een onderkomen te maken waarin je kunt overnachten. Bushcraft gaat dus vooral over het intens genieten en beleven van de natuur. Zie Stichting Bushcraft voor meer informatie.

De natuur als onze geneesheer

Een mooi voorbeeld hiervan: Bomen en planten geven een stof af in de lucht die phytoncide heet, een essentiële olie die een plant produceert om zich te weren tegen ziekten. Als mensen nemen we deze stof op als we in de natuur zijn en uit studie blijkt dat dit een zeer positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Stresshormonen (adrenaline en noradrenaline) worden verlaagd in het bloed en weerstand wordt verhoogd door de verhoging van NK (Natural Killer) cellen en anti kanker proteïne als gevolg van de opname van phytoncide. Kijk hier voor meer informatie.

Leave no trace

Bushcraft gaat ook over het bewust omgaan met natuur; leven en laten leven, bushcrafters hanteren het ‘leave no trace’ principe, laat geen rommel of enig ander spoor van je aanwezigheid achter, naast genieten is respect voor de natuur dus een belangrijke kernwaarde. Klik hier voor bushcraft inspiratie

Creativiteit en welzijn

Ook ambachtelijke bezigheden die in bushcraft gebruikt worden, zijn in staat een zeer positief effect op je gezondheid en welzijn te hebben. Toen ik in oktober 2018 bij een oude vriend op bezoek was, nadat ik hem 5 jaar niet gesproken had, vertelde hij mij een verhaal dat erg veel indruk op me maakte. Hij vertelde dat hij een periode depressief was geweest en dat de psychiater hem daarvoor antidepressiva had voorgeschreven. Toen na een tijdje zijn eerste potje pilletjes leeg was, vond hij het wel welletjes met die pillen. Hij was niet van zijn depressie verlost maar vond een andere manier die wél bij hem paste. Hij pakte een grote kartonnen doos en keerde deze om op de tafel waar we aanzaten. Op tafel lagen wel 60 zeer kunstig met de hand gesneden, creatief vormgegeven en mooi afgewerkte houten eetlepels. “Dit was mijn antidepressiva” zei hij. “Ik heb er soms wel twee op een dag gesneden en dat heeft me meer geholpen dan die pillen”. Nadat hij dit met zijn psychiater had besproken ging deze arts zelf workshops organiseren voor het snijden van lepels.

Mijn ervaring

Ik snijd zelf al 30 jaar lepels en bakjes en voor mij is het een heerlijke bezigheid die me creatief uitdaagt, de variaties in vormen zijn eindeloos, de bezigheid zelf vind ik erg rustgevend en het resultaat herinnert me permanent aan mijn eigen creativiteit en plezier.

Cursus aanbod

Voor iedereen die op een bijzondere plek, met een paar leuke mensen, een bijzondere, uitdagende en fysieke activiteit wil doen, ….die zich een week lang wil onderdompelen in het werken met bijl en mes, …..die meer kennis en ervaring wil krijgen in het bewerken van hout en meer inzicht wil krijgen in het vormgeven van een vaartuig…….maar vooral een week te hebben die je de rest van je leven gaat onthouden.

Ben je er klaar voor om je next level bijl-vaardigheden aan te leren? Wil je leren hoe je met eenvoudige middelen een goed gelijnde boomkano bouwt (en niet een uitgeholde boom of een trog) én een peddel maakt? Vind je het leuk om jezelf vijf dagen onder te dompelen in prehistorisch/ ambachtelijke/ bushcraft houtbewerking-technieken?

Onder leiding van een zeer ervaren scheeps- en boomkano-bouwer volg je een intensieve training van een week op een super gave locatie.

De cursus houdt in dat we in 6 dagen een boomkano van 5 meter bouwen met een archeologische vondst als uitgangspunt voor de vorm. Je leert de volgorde van bouwen, de wijze van vormcontrole en het grove ‘aanhakken’ tot en met de fijne afwerkingen. 

Aan het einde van de cursus heb je genoeg ervaring met een mes, een bijl en een dissel opgedaan dat je zelf een kano kunt bouwen. Ook heb je dan genoeg kijk op de vorm om te weten hoe je een goed varende kano kunt bouwen.

Je zult ook een houten peddel maken uit een boomstam zodat je bij de tewaterlating kunt peddelen, de peddel neem je mee naar huis.

Er worden bij de bouw alleen historische handgereedschappen gebruikt.

Als je eigen gereedschap (bijl, mes, dissel) hebt moet je die absoluut meenemen en (na mijn beoordeling op bruikbaarheid) gebruiken, zo leer je je eigen gereedschap beter kennen, onderhouden en gebruiken.

Op maandag 15 februari zal er een vers gevelde populieren stam klaarliggen die ter plaatse door ons verwerkt kan worden tot kano. Op zaterdag de 20ste laten we de kano te water en kunnen we ervaren hoe hij zich gedraagt. De kano wordt eigendom van het Swifterkamp zodat de kinderen die er komen van de schoolkampen er op speelse manier een beleving van hun eigen voorouderlijke geschiedenis mee kunnen hebben.

Er komt een compleet filmpje van de bouw als aandenken aan het project, op die manier kun je het delen met familie, vrienden en geïnteresseerden.

Meenemen: eigen slaap- en overnachting-spullen, kleding voor het seizoen, eigen bijl en mes als je dat hebt. De Vuurboog heeft ook genoeg gereedschappen als je geen eigen gereedschap hebt.

Inhoud:

 • geschiedenis en archeologie van de boomkano
 • vormkennis
 • gereedschapsveiligheid
 • gereedschappen en technieken
 • veiligheid
 • theorie en praktijk over boomkano bouw
 • theorie en praktijk over de peddel uit één stuk
 • varen met een boomkano
 • boomkano (collectief) peddel (individueel)
 • begeleiding door een professionele historisch scheepsbouwer (Batavia, Archeon, Kamper Kogge, Utrecht Statenjacht)

Het maximaal aantal deelnemers is 5.

datum: nieuwe datum volgt, heb je interesse, stuur me dan even een berichtje.

locatie: Het Swifterkamp, gelegen in het Natuurpark te Lelystad

kosten: €599,-  inclusief overnachtingen, drinken en eenvoudige doch voedzame maaltijden die we zelf klaarmaken.

cursus 'MES': datum voor 2022 volgt

Deze cursus is voor iedereen die graag zijn eigen mes wil smeden, bushcrafters, ambachtliefhebbers, survivalaars, preppers……of als het je gewoon leuk lijkt. De leeftijd is vanaf 16 jaar en het is belangrijk dat je een beetje handig bent. Je maakt een complete set die je meteen kunt gebruiken: een gesmeed mes met houten heft, een tuigleren schede, een tuigleren riem met zelf gemaakte messing gesp.

Het  full-tang mes dat je gaat smeden word door vele bushcraft en outdoor experts (Ray Mears, Mors Kochanski, Lars Fält) gezien als het beste ontwerp voor een bushcraft en survival situatie. Een alleskunner die zowel voor het fijne als ook voor het grovere werk geschikt is, een mes voor je leven dus.

De eerste dag: In één van de mooiste smederijen van Nederland krijg je in de ochtend naast de basis theorie een aantal basisoefeningen voor het smeden. Na de lunch ga je starten met het vormen van je eigen mes en gedurende de middag ga je deze afwerken. Daarna  word hij gehard.

De tweede dag: Je maakt een houten handvat en vormt deze zodat het perfect in jou hand ligt. Er zijn hiervoor verschillende houtsoorten beschikbaar. Het handvat zet je vast met messing pennen en epoxyhars. Daarnaast ga je een messing gesp maken voor je riem.

De derde dag en vierde dag: Je gaat van tuigleer een riem maken en een schede voor je mes. Ook werk je het leer af met een hotwax behandeling en zul je alle afwerkingen doen die nodig zijn voor deze set.

In deze twee weekenden leer je dus werken met verschillende technieken en verschillende materialen:

 • smeden van staal
 • houtbewerken
 • leerbewerken

De prijs is inclusief: materialen, gebruik van smederij & gereedschappen én natuurlijk koffie, thee, snack en een dagelijkse lunch.

Het maximaal aantal deelnemers is 6.

data: nieuwe datum volgt, heb je interesse, stuur me dan even een berichtje.

locatie: de smederij en beeldsnijderij van Batavialand te Lelystad

kosten: twee weekenden € 450,-

Cursus 'BOOG': 5 en 6 maart 2022

Voor alle mensen die willen leren hoe je een boog uit één stuk bouwt, bushcrafters, ambachtliefhebbers, survivalaars, preppers, hout bewerkers……en ook als het je gewoon leuk lijkt natuurlijk. Minimum leeftijd is 16 jaar en het is belangrijk dat je een beetje handig bent.

In de Beeldsnijderij in Batavialand te Lelystad word je door een zeer ervaren bogenbouwer begeleid in het bouwen van je eigen essenhouten boog.

Je zult leren omgaan met eenvoudige gereedschappen waarmee je de armen van de boog leert tilleren. Tilleren wil zeggen dat je de twee armen van de boog een gelijke en gelijkmatige spanning (bocht) geeft zodat de boog optimaal sterk en duurzaam is. Dit is één van de cruciale en meest uitdagende vaardigheden die een boogbouwer moet hebben.

De pees is al voor je gemaakt. Met je eigen boog krijg je schiet instructies én oefeningen die je nodig hebt zodat je thuis aan de slag kunt met je boogschutters vaardigheden.

Je gaat naar huis met een kwalitatief goede essenhouten boog met een treksterkte van rond de 30 pond (beginnend schutter)  én schietinstructies met oefeningen.

De prijs is inclusief: hout en alle andere materialen, het gebruik van gereedschappen en 2 maal een lunch.

Inhoud cursus:

 • de geschiedenis en gebruik van de boog.
 • hoe werkt een boog?
 • houtsoorten, soorten bogen
 • gereedschappen en technieken
 • theorie en praktijk over het maken van bogen
 • het schieten met pijl en boog

Het maximaal aantal deelnemers is 12. De begeleiding is 1 op 4 door professionele bogenbouwers: Ton Bus (Tbows), Frank Korver en Erik van den Oever (Pinaka longbows) 

datum: 5 en 6 Maart 2022

locatie: Beeldsnijderij in Batavialand te Lelystad

kosten: € 245,-

Cursus 'LEPEL': datum voor 2022 volgt

In deze cursus lepelsnijden ga je een heel weekend kamperen in een mooi bos. Hier zijn we  rond het vuur bezig met het snijden van spatels en lepels. Je leert de basisvaardigheden van de bijl en het mes, zodat je met deze inspirerende en rustgevende bezigheid tot een mooi eindresultaat kunt komen. We koken samen boven open vuur en we slapen in het bos. Hoe gezellig kan het worden 😉

Wat en hoe

Je gaat beginnen met het leren van bijl en mes vaardigheden en veiligheid, daarna ga je met deze kennis een spatel maken. De volgende stap is het snijden van een eetlepel, afhankelijk van je vorderingen kunnen we een volgende stap maken. We werken met verschillende houtsoorten die vers uit het bos komen. Dit doen we omdat vers hout zacht is en prettig snijd, als het droogt word het hout harder. 

Aan het einde van het weekend ga je, naast een superleuke ervaring en nieuwe vaardigheden, met je eigen gesneden spatel en lepel(s) naar huis.

Ik zorg voor hout, gereedschappen en begeleiding, naast een lekker vuurtje zijn lunch en avondeten op zaterdag en ontbijt en lunch op zondag geregeld. Koffie, thee en een lekkere snack zijn uiteraard inbegrepen. 

Het maximaal aantal deelnemers is 10.

datum: nieuwe datum volgt, heb je interesse, stuur me dan even een berichtje.

duur: vanaf vrijdag 19:00 t/m zondag 15:00 uur.

locatie: Austerlitz

kosten: € 195,- p.p.

Cursus 'VUUR' met de vuurboog: Datum 2022 volgt

Hoe gaaf is het als je een bos in kan lopen zonder lucifers of aansteker en toch vuur kunt maken met de natuurlijk aanwezige materialen?

In deze training ‘vuur-maken met de vuurboog’ leer je hoe je dit moet doen. Om tot een bevredigend eindresultaat te komen, zijn er naast kennis ook vaardigheden voor nodig. In de workshop zullen we je de vaardigheden in een aantal stappen leren door flink te oefenen met de benodigde technieken.

Wat komt er aan bod?

De vuurslag, de firesteel, de vuurboog, de geschiedenis van vuur maken, featherstick snijden, hoe bouw je een vuur op, soorten vuur, de keuze van materialen, de volgorde van handelingen, tondels en je mindset.

Opbouw van kennis en vaardigheden

We beginnen zo eenvoudig mogelijk en bouwen gedurende de dag je kennis en vaardigheden op zodat je aan het einde van de dag alle kennis in huis hebt om vuur te maken zoals onze voorouders dat deden. Er worden, oplopend in moeilijkheidsgraad, drie methoden behandeld; het vuurstaal, de vuurslag en de vuurboog. Je gaat naast de kennis van vuur-maken ook naar huis met een firesteel en je eigen gemaakte vuurboogset.

Vooral het laatste onderdeel van deze workshop is alleen voor jou geschikt als je mentaal en fysiek uitgedaagd wilt worden. Vuur maken met een vuurboog vergt inspanning en  doorzettingsvermogen.

Het minimum aantal deelnemers is 6 en maximaal aantal deelnemers is 10. 

datum: 15 mei

duur: van 9:00 t/m 17:30 uur.

locatie: terrein Ago Experience te Lelystad.

kosten: € 90,-

Inbegrepen zijn een firesteel, koffie/thee en een snack , niet inbegrepen is de lunch.

De Vuurboog Anton van den Heuvel
Workshop vuur maken

Wil je meedoen aan een stoer en inspirerend mannenprogramma waarin bushcraft een hoofdrol heeft? Schrijf je dan in voor ‘Mountainmen 2022’ . Een ‘life changing experience’ in het ruige en mysterieuze Ierland. Lees er hier meer over.