Inspirerende Interviews

Inspirerend Interview

Interview met Tamar Valkenier lopend met Einstein (haar kameel) van Geertruidenberg naar Hank op 16 mei 2021

Interview Tamar Valkenier De Vuurboog Anton van den Heuvel

Het verschil tussen ratio en hart…ik ben veel meer vanuit mijn gevoel gaan leven

Je had een droombaan, vriend, huis…..alles klopte…..en op een gegeven moment klopte er voor jou iets niet meer. Wat maakte dat je de overstap gemaakt hebt?

Tamar: Ja….ik weet niet of alles klopte….er was toch altijd wel een gevoel van, ik zou toch zoveel andere dingen willen doen, de wereld roept. Ik heb altijd willen reizen maar dat altijd een beetje op zij geschoven omdat ik dacht ik ga eerst die studies afmaken, dan doe ik er gewoon twee tegelijk en dan ben ik er sneller vanaf……en dan ben ik daarna vrij ….later, als ik met pensioen ga.
Op mijn 24ste had ik twee bachelors en twee masters afgerond en een droombaan bij de politie.
Toen had ik het allemaal en hoefde ik nog maar 36 uur te werken, toen had ik opeens vrije tijd en toen brak ik mijn been en zat ik uren…dagen…..weken op de bank en toen dacht ik, wat wil ik eigenlijk nu ik al die vrije tijd heb………en ik wilde gewoon de wereld in. Toen nam ik in januari al mijn vakantiedagen op en dan was ik in februari alweer terug en dan moest ik weer een heel jaar werken. …..en dat was veel te eentonig, het leven was niet interessant genoeg.

Dus er gebeurde te weinig?

Op zich was het wel interessant, mijn werk was heel boeiend. Moord en zedenzaken, in kon me verder specialiseren, ik kon naar congressen, op reis……..en in mijn vrije tijd ging ik dan sky-diven, motor rijden enzo…….eigenlijk had ik alles wel…..en toch dacht ik; het is niet genoeg.

Had je meer nodig om jezelf uit te dagen? niet alleen intellectueel maar ook fysiek.

Ja, ik denk dat dat het was, ik leefde heel erg in mijn hoofd, heel rationeel, ik las veel boeken, ik ging naar lezingen en ik was altijd iets aan het studeren…….té rationeel….dat voelde niet goed…..té ambitieus……té veel moeten……ik moet dit ….ik moet dat….en elk vrij uurtje kan ik nog een taal leren……het werd allemaal ingepland….elk uur van de dag was vol….alles was te veel.

Hoe oud was je toen?

Ik was 28 …..en toen ben ik vertrokken. Wat ik wilde was (ik heb de maatschappelijke ladder beklommen, ik heb gedaan wat je behoorde te doen in de maatschappij) daarvan loskomen en zonder iets de wereld in…..vrij de wereld in. Dus ik dacht wat nou als ik dat nou loslaat, ik geen carrière en huis heb en weg van Nederland ben….wat mis ik dan? Vindt ik het belangrijk om carrière te maken…..ik heb er al die jaren naar toe gewerkt maar hoe belangrijk is dat eigenlijk? Vindt ik het belangrijk om in Nederland te blijven en bij mijn roots te zijn of kan ik gewoon ook vrijer leven? Hoeveel geld wil ik hebben? Hoeveel heb ik nodig? De standaard uitgangspunt is dat je ergens moet wonen …….maar is dat wel zo?

Wat maakt nou dat jij je dat wel afvraagt en dat anderen dat niet doen?

Nou, ik denk dat heel veel mensen zich dat wel eens afvragen, ik denk dat veel mensen zich afvragen of dit het nou is…..is dit het leven? Nou heb ik alles en voelt het ook volmaakt? Het verschil tussen ratio en hart…..ik ben veel meer vanuit mijn gevoel gaan leven. Ook als alle ratio tegenspreekt…..en iedereen zegt ‘waar begin je aan, wat geef je op, wat een risico’s, wat een domme actie….’ ….Ja maar …het voelt wel goed dus ik ga het gewoon doen.

Dus je maakte het besluit om achter je gevoel aan te gaan in plaats van achter je hoofd.

Ja, dat is de grote ommekeer geweest, ik wil helemaal niet wakker worden met een wekker……volgens mij wil niemand dat……ik wil helemaal niet eten omdat het half twaalf is. Ik wil helemaal niet bedenken wat ik in mijn vrije tijd doe….dat vindt ik zo’n raar begrip…..het hele leven is vrije tijd.

Op wat voor manier eet je nu dan…..anders dan toen?

Gewoon wanneer ik honger heb of wanneer er eten is…..dat is ook niet helemaal vanzelfsprekend.

Je hebt soms dus ook wel eens geen of te weinig eten.

Ja, maar dat vind ik helemaal geen punt meer…..Ik hoef niet op het werk nog van alles te doen….. en dan zorg ik dat ik wat minder energie hoef te besteden. Gewoon al het moeten weg te laten…..ik wil niks meer moeten.

Dus je zit meer in je eigen flow dan in de flow van iemand anders?

Ja, al die stemmen van buiten…zoals het hoort, zoals het moet, wat mag en wat niet mag…..dat is allemaal een beetje verwaterd. Ik luister dus naar mijn eigen stem……maar die moet je wel eerst gaan horen en voor mij was het nodig om alles los te laten, veel in de natuur te zijn, veel dingen alleen mee te maken……om echt weer mijn eigen stem te horen……en niet die van mijn vader, de schoolmeester of wie het maar zegt.

Interview Tamar Valkenier De Vuurboog

Dat was ook wel deze reis… al die laagjes afpellen… en wat betekent dat dan… wat blijft er over… wie ben ik?

Wat heeft je dat nu gebracht?

Eeh vrijheid…

….en dat we nu met een kameel door Nederland lopen…

Ja dat is alles behalve vrijheid…..ik heb een heel peloton helpers nodig om dat waar te maken…en dat moet allemaal strak ingepland worden….maar het voelt vrij omdat ik het niet hoef te doen…..ik kan morgen beslissen dat ik ermee stop.

Grappig …want vrijheid is natuurlijk ook een relatief begrip…als je op je tocht door Mongolië loopt, dan ben je op een bepaalde manier ook niet vrij….er zijn allerlei beperkende factoren waar je mee moet dealen….

Ja, altijd, …..tijd is de grootste……en gezondheid. Dat zijn dingen die je hebt en die gewoon beperkt zijn. Tijd kun je nooit meer van maken…..geld, daar kun je meer van maken…..daar kun je meer van gaan verdienen als je dat nodig vindt….maar tijd niet.  

Hoewel je tijd misschien wel kunt beïnvloeden door gezond te leven zodat je langer leeft

Ja….dan kun je langer leven maar ik ben me gaan realiseren dat het meer in de kwaliteit van leven zit.

Kijk…..ik ben vierendertig en ik heb zo’n mooi leven geleid…..en als ik nu word opgenomen in de hemel dan is dat ok. Dan ben ik gelukkig, dan heb ik geen spijt, dan heb ik tegen al mijn geliefden gezegd wat ik uit wilde spreken, heb ik met iedereen waar ik problemen mee heb gehad alles uitgesproken…..excuses aangeboden of gevraagd. Mijn vader weet hoeveel ik van m houd… als ik morgen doodga dan heb ik niet iets niet tegen hem gezegd dat ik wel had willen zeggen… Ik heb het met mijn moeder uitgesproken. Alles is voor mij al klaar….en wat er nog komt…..elke dag zie ik als bonus. Dan denk ik….nou wat leuk dat ik met Einstein aan de wandel kunnen door Nederland… het leven is gewoon mooi… en je weet niet wat er morgen gebeurd, je weet niet of er een morgen is. Het leven is nu al goed… en dat is de vrijheid die ik voel.

En vanuit die vrijheid die je voelt ligt alles voor je open,…….wat zou op dit moment je grootste uitdaging zijn? Ik weet dat je naar Rusland wilt en het Baikalmeer (grootste zoetwatermeer skiënd over wilt steken…… Dat plan ben je voor aan het trainen…Denk je dan nog verder dan dat of ga je dat eerst doen en daarna zie je wel verder?

Nou….dat komt pas in Maart…dus dat is al de ver van mijn bed show. Nu plan ik twee dagen vooruit… en zo leef ik mijn leven. Ik heb wel ideeën, ik wil graag naar IJsland deze zomer, in het najaar naar de rendierherders in Siberië… maakt eigenlijk niet zoveel uit…ik vind alles leuk.

Hoe doe je dat met gezondheid, die kun je op verschillende manieren beïnvloeden…..hoe doe jij dat?

Het allerbelangrijkste is dat ik geen stress heb…

Ja, dat is wel gezondheid ziekte nummer één in Nederland……de hele wereld.

Ja….daar zit zoveel aan vast…..ik denk dat we dat echt onderschatten.

Ik sta op als ik wakker word en ga naar bed als ik moe ben….dus ik slaap genoeg…..slaap is heel belangrijk. Ik slaap veel buiten, ik ben altijd in beweging……ik heb geen stappenteller nodig, ik eet veel uit de natuur uit het wild. Daar zitten veel meer voedingsstoffen in dan de groenten uit de supermarkt.

Eet je in Nederland ook uit de natuur?

Jawel maar dat is een stuk lastiger…..het is vaak langs de weg….of langs een bespoten veld…..maar goed het is beter dan landbouwgroenten die sowieso bespoten zijn met gif.

Ik was wel de dingen die ik pluk.

Als ik voedsel koop is alles biologisch en ik eet veel uit het wild.

Wat pluk je uit het wild?

Vooral veel bladgroenten zoals daslook, vlierbloesems, moerasspirea’s, hondsdraf om thee van te maken…..kijk hier in de berm…..duizendblad, klaver, weegbree….koolzaad, mosterdblad.

Niet alles is even lekker… en brandnetel… dat is heel zuiverend. Als we in Nederland elke dag wat brandnetel zouden eten dan zouden we allemaal een stukje gezonder zijn.

Ik doe zelf veel bushcraft en doe nog niet zoveel met voeding maar dat is wel het belangrijkste natuurlijk……

Ja, dat is wel de basis. Ik moet zeggen dat ik op verschillende voedselbronnen heel goed rond kom. In de Balkan reed ik 120 km per dag op alleen maar fruit…..dat ging prima. In Mongolië was er geen fruit en groenten dus dat was alleen maar vlees. En in Nieuw Zeeland met Myriam Lancewood was er bijna alleen maar vlees in de ochtend, de middag en de avond.

Hoe ging dat met alleen vlees eten? In de Netflix documentaire ‘Game-changers’ gaan mensen op middelbare leeftijd in de topsport overstappen van vlees eten naar plantaardig voedsel en gingen ze op topsport niveau veel beter presteren. Dat vond ik wel interessant…….wat gebeurd er dan met je lijf …..wat voel je dan….als je alleen vlees eet? Merk je iets aan je energie …..of….hoe is dat anders?…..merk je dat het anders is?

Goede vraag… ik heb het niet zo gemerkt… ik denk omdat het te kort was… in Nieuw-Zeeland met Myriam (Lancewood) waren het drie maanden dat we vlees aten… en daarna ben ik weer per direct vegetariër geworden. Die overgang heb ik niet gemerkt. Topsport is natuurlijk wel wat anders want je leeft onder enorme stres en je bent je lichaam tot prestaties aan het brengen die ik altijd probeer te voorkomen… ik probeer op 80% te gaan zitten zodat je nog een paar stappen extra kunt zetten als het nodig is.

Dus je spaart ook energie om jezelf niet uit te putten.

Ja, niet je lichaam kapot maken…..……. topsporters zijn op een gegeven moment gewoon klaar, …… en ik wil juist zolang mogelijk gezond leven.

Als we in Nederland elke dag wat brandnetel zouden eten dan zouden we allemaal een stukje gezonder zijn

Interview Tamar Valkenier De Vuurboog Anton van den Heuvel

Ik doe zelf veel Bushcraft en geef er trainingen en cursussen in…. in combinatie met zelfbewustwording en zelfontwikkeling…….ja ..heel goed….en ik breng mensen terug in de natuur…terug naar jezelf, met je blote voeten op de grond…..ik zie dat jij ook barefoot-schoenen hebt, geweldig…….wij gaan op blote voeten het bos in en daar moeten de meeste mensen heel erg aan wennen………ik vroeg me af wat jij met bushcraft doet. Zoals …..als je ergens vuur wilt maken dan heb je lucifers of een aansteker bij je neem ik aan… of gebruik je ook andere technieken?

Ja, zeker….ik kan prima met zo’n firesteel overweg in alle omstandigheden….ik heb dat mensen ook allemaal geleerd in de winter….dan gingen ze winterkamperen in Zweden….. en dan konden ze allemaal aan het einde van de week bevroren bomen aan de praat krijgen, en konden ze navigeren met kaart en kompas….. en een sneeuwshelter bouwen….dus in die zin doe ik daar ook wel aan…..maar voor mij is het spelen, ik vindt het gewoon leuk, lekker buiten spelen……want als het er op aankomt heb ik gewoon zes aanstekers……dat weegt niks en dan kun je er een jaar mee verder…..ik zie niet in waarom je nou met stokjes op elkaar moet gaan wrijven…..dat is toch helemaal niet meer nodig? Het is wel heel leuk om het te kunnen…..ik heb het bij de Massai in Kenya ook gedaan….dan gingen zij ons leren hoe je met stokjes draait en ik leerde hun hoe je met een firesteel kunt werken. Ik had een heel klein vergrootglaasje mee en dat vonden ze te gek…..daar snapte ze niks van… zaten ze bij elkaar op de arm… wow dat brand.

Ik vind het wel heel erg leuk om met dingen uit de natuur te werken, ik heb wel van hertengeweien pijpjes gemaakt en pannengreepjes… het is allemaal ontzettend leuk maar het is allemaal spelen… in de moderne maatschappij heb je dat niet zo meer nodig … maar wat ik wel mooi vind is dat je op zo’n manier de bergen intrekt dat je zo min mogelijk spullen mee hoeft te nemen. Zoals met Myriam (Lanswood) drie maanden in Nieuw Zeeland de bergen in geweest…..we hadden geen brandertjes mee….alles ging op open vuur. Ik heb één Leatherman meegenomen en met dat mesje heb ik alle dieren uitgebeend, heb ik alle takken gesneden… weet je… ik heb niet zo’n heel groot bushcraftmes nodig. Het is leuk maar het ook minimaliseren… als het warm is in de zomer hoef ik ook geen slaapmatje mee te nemen, ik lig net zo lief op de grond. Ik heb nu ook niet eens een tentje mee, ik heb gewoon een bivakzakje en dat is genoeg.

Ja ok….dus een slaapzak en een bivakzak eromheen? 

Ja.

En waar lig je dan op?

Nou, ik heb nu nog wel een matje want het was nog wel erg koud afgelopen maand  (dit interviews was op 16 mei) maar als het straks warmer word dan laat ik die ook weg.

En als het warmer word maak je dan een bedje met iets dat je vindt of eeh…..?

Nou….dan lig ik gewoon op de grond…..dat interesseert me niks  ha ha….maar dat is een heel persoonlijke keuze… sommige mensen vinden dat wel belangrijk… goed slapen is heel belangrijk… maar ik geef net zo lief een matje op… ik heb ook geen handdoek bij me… maar ik heb dan wel weer vaak een gitaar bij me… Ooh wat leuk, je speelt gitaar……ja,… ook een beetje geleerd…..het is ook heel leuk om zo contact te maken met nomaden, bedoeïenen….als jij een liedje kan zingen op de gitaar…..en dan komen zij met hun instrumenten, dan gaan zij zingen…. en dan komen er hele families bij en dan heb je avonden plezier zonder dat je en woord kan spreken met ze……dat vindt ik dan belangrijker dan een matje weet je wel…..zo maak je keuzes. Wat gaaf dat je dan via de muziek contact maakt… op een heel ander level dan als je gaat praten. Ja, en je kent dat wel als je bij zo’n andere cultuur bent dan kun je lief lachen en thee met ze drinken maar op een gegeven moment dan duurt een avond ook wel heel erg lang dus dan zoek ik daar wel manieren voor…..dus ik heb een schaakbordje mee….want ‘iedereen’ op de wereld kan schaken…..ik heb ballonnen in mijn zak om met de kinderen te spelen. Ik heb een dier bij me en dan kan de hele familie een ritje op mijn kameel of mijn ezel maken….ik ga met ze mee wildplukken…ik help met ze met de geiten melken….ik draai gewoon mee.

Heb je een boodschap?  Haha ha ….even een stilte……eeh…..je mag ook nee zeggen…

Nee, eigenlijk niet…zo heb ik mijn boek niet geschreven….zo van ik heb een boodschap te verkondigen of zo… maar meer zo van dit is mijn verhaal. Wat ik wel heb is….toen ik zes jaar geleden uit Nederland vertrok had ik wel behoefte gehad aan iemand met zo’n verhaal…..dan had ik het wel prettig gevonden dat iemand zei van joh….het kan ook anders, onderzoek het is gewoon….je hoeft niet…eeh….ik heb het gewoon heel radicaal gedaan maar je kunt weer zo terug naar Nederland in je oude leven…..je mag eens wat proberen….een andere weg inslaan….kijken of het wat voor je is…..je hoeft het allemaal niet te weten….je hoeft niet voor de rest van je leven te beslissen.    Maar dat is lekker…..als je wat beslist dat het niet voor de rest van je leven is… maar je gaat het gewoon doen en dan ga je kijken hoe het voor je is….ja.

Dat is ook vrijheid.

Heb je bepaalde  gewoontes….rituelen of zo…..die je dagelijks …of regelmatig doet?

Mmmm…..goeie vraag…..eeehm…..Ik ben ervan overtuigd dat als je je leven leeft op een gezonde manier dat je ook bepaalde dingen doet op een bepaalde manier zodat ze je ondersteunen in plaats van dat ze je afbreken…….ja…..en dat noem ik dan even rituelen of gewoontes…..Eeeehm …..ik denk het eigenlijk niet want het reizen heeft me heel flexibel gemaakt en dat ik me heel gemakkelijk aanpas aan allerlei verschillende omstandigheden dus ik laat me ook een beetje leven door de waan van de dag…..Mmmmm…..enne….en wat goed voelt ….wat ik nu hier in Nederland heb is het ritueel om altijd even een uurtje voor mezelf te pakken…..of twee….of drie. En wat doe je dan?  wandelen of mediteren…? iets waar je zin in hebt……ja meestal wel bewegen….een stukje gaan wandelen of zo…..even lekker in de natuur dan laad ik weer helemaal op……dan kan ik weer de enthousiaste Tamar zijn die ik ben.

Wat zou je zeggen als ik aan je vraag: Wie is Tamar?

Ja….dat is echt wel een goeie want dat is natuurlijk de zoektocht van het leven….wie ben ik nou eigenlijk.

Ik was Meester doctorandus Valkenier, ik was een motorrijder, een skydiver, ik was kok, psycholoog, nu ben ik auteur, kamelendrijfster, weet ik veel……maar ja dat zegt allemaal helemaal niks…..dat zegt niet wie ik ben. Dat was ook wel deze reis….al die laagjes afpellen …en wat betekent dat dan….wat blijft er over…..wie ben ik?….en dan denk ik ….jah…ik ben gewoon Tamar. Sommige dingen in de aard van het beestje zijn er niet uitgegaan door al dat reizen…..ik ben gewoon nog heel ambitieus…ik wil alles en ik wil het nu….en ik doe het dus ook….maar er is wel veel meer rust in gekomen…….ik heb niks meer te bewijzen…ik hoef niet iemand te zijn……het is o.k. dat ik geen antwoorden heb op de vragen….Ik weet niet waarvoor ik leef….ik doe gewoon maar wat en daar geniet ik van…..en als ik daar dan andere mensen van mee mag laten genieten dan is het goed genoeg.  Nou, dat doe je heel goed ….ha ha ha. Ja ….en Einstein doet het ook heel goed…..

Zijn er ook dingen waar je op leegloopt? ja ….zeker….gesprekken over wat er op televisie is geweest……wat er voor ellende er in de wereld is,….. het nieuws,…… Corona, …..eeh.. de dikke auto die je hebt gekocht….gewoon inhoudsloze toestanden……daar loop ik helemaal op leeg…..dat trek ik niet. Maar dat is ook heel gemakkelijk om te keren…..je kunt mensen gewoon een vraag stellen….….en iedereen wil daar op antwoorden……..dus ik probeer wel de focus ergens anders op te leggen.  En dan kijk je of je het gesprek om kunt draaien door zelf een vraag te stellen….of een wending ten geven…..ja

Welke vraag, die je in een diepte interview zou verwachten, heb ik niet gesteld?  ha ha ha ha

…..aaah….. je bent psycholoog toch?……Ja…. de vragen die ik altijd wel krijg natuurlijk….Ben je nooit bang?…..Hoe doe je dat financieel? …..Ben je wel eens eenzaam? …..Voel je je verbonden?……ja…. dat soort dingen.

Heb je het boek al gelezen? Nee nog niet maar ik wil m graag van je kopen…….want daar schrijf ik ook veel over mijn angststoornissen……ik was een meisje dat geen bus in durfde….niet in de lift durfde…maar dat ben ik niet meer…dat meisje. Die is echt verdwenen …die Tamar.

×