de vuurboog anton van den heuvel

Team

Anton van den Heuvel

Anton van den Heuvel

Hij is de oudste zoon van 4 kinderen, vader van drie dochters, leermeester historische houten scheepsbouw, bouwmeester prehistorische gebouwen, NLP-coach, trainer en geeft les in houtambachten, primitieve vaardigheden en bushcraft. 

Anton is een open, positief en creatief mens die ervan houdt om in de natuur te zijn en daar met anderen inspirerende momenten te creëren. Bewustzijn vergroten in de fysieke en niet fysieke wereld. Hij gebruikt handvaardigheid en kennis van de natuur om dit te faciliteren.

Sinds 1991 heeft hij talloze mensen begeleid bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hij werkte als prehistorisch bouwmeester bij Archeon, als assistent bouwmeester bij diverse houten scheepbouwprojecten (van prehistorie tot 18de eeuw) en was hoofd-bouw bij de Bataviawerf.

Anton is sinds 2018  eigenaar van ‘de Vuurboog’ waar hij trainingen geeft in zelfbewustwording en bushcraft.

Ton Bus

Veel van zijn vrije tijd besteed Ton aan het maken van traditionele en historische handbogen.

Tijdens de mooie zomer in 2010 vertelde hij zijn zoon dat hij, toen hij net zo oud was als hem, met zijn beste vriend bogen maakte van bamboestokken. Ze reden meteen naar de bouwmarkt en gingen aan de slag.

Vanaf dat moment sloeg de houtkoorts flink toe en heeft hij vele uren besteed aan kennis opdoen uit boeken, van websites, in musea, bij andere bogenbouwers en vooral door zelf aan de slag te gaan met bogen bouwen.

Dit met vele bogen als gevolg, die trots in zijn huis aan de wand hangen of in handen zijn van schutters in binnenland en buitenland.

Ton Bus
Pim van Hoeve

Pim van Hoeve

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door geschiedenis en dingen maken. Op de middelbare school gaf mijn moeder me een workshop smeden cadeau. 

Vanaf dat moment wou ik niets liever dan smid worden. Na enkele jaren van omzwervingen (waaronder een opleiding werktuigbouwkunde), kwam ik terecht op de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven.

Na mijn afstuderen ging ik eerst nog aan de slag als goudsmid, maar na twee jaar besloot ik toch voor het traditionele smeedambacht te gaan en heb ik me aangesloten bij Smederij Zwolle.

Hiernaast werk ik ook als zelfstandig smid, onder de naam Van Hoeve Knives and Metals.

Frank Korver

Frank brengt veel vrije tijd door in de buitenlucht waar hij al jarenlang zijn grote hobby

natuurfotografie uitoefent. Door het fotograferen is zijn ‘kijken’ verandert in ‘zien’.

Hij wordt graag uitgedaagd waardoor veel nieuwe ‘crafts’ zijn handen vonden met mooie resultaten als gevolg.

Frank komt uit een familie van meubelmakers waardoor het werken met hout hem heel natuurlijk afgaat. Na het zien en voelen van de schoonheid van het natuurlijke materiaal van een houten handboog was er een nieuwe interesse geboren.

Na een aanvankelijke start van bogen bouwen met hout van de Gamma kwam hij in contact met boogbouwer Ton Bus…….. die ook nog eens vlak bij hem bleek te wonen.

Nu was het tijd voor het serieuze werk, er ontstond al snel een vriendschap en vele gezamenlijke boogbouw momenten.

Door veel te lezen en het in praktijk brengen van de boogbouw-theorie kwamen er in de loop der jaren vele mooie bogen uit zijn handen.

Naast het bouwen van bogen is het maken van de pijlen ook een specialiteit die hij zich zelf heeft eigen gemaakt.

Franks motto: ‘waarom een leuke uitdaging laten liggen als je het ook zelf kan doen?’

Frank Korver Foto
Natascha profielfoto

Natascha van den Berg

Tijdens mijn jeugd vingen we op het strand garnalen en maakten we een vuurtje van aangespoeld hout om op te koken. Vond ik plukjes wol aan een hek, dan werd dat een touwtje. Hutten bouwen, boompje klimmen, watermunt zoeken langs de slootkant.

De natuur is nog steeds mijn grootste inspiratiebron. Om in te leven en van te leven. 

Als gezin doen wij veel aan Historische uitbeelding en werk ik in historisch park Archeon. Historische ambachten leren me veel. Bijvoorbeeld leven zonder elektronica en plastic.

Na mijn studie grafisch vormgeven en beeldende kunst ben ik realistisch gaan schilderen en lesgeven in verschillende creatieve vaardigheden. In september 2023 behaalde ik mijn associate degree als bushcraft instructeur aan Aeres hogeschool in Wageningen.

Ik geniet ervan om mensen te helpen zich meer verbonden en thuis te voelen in de natuur. Nieuwe dingen leren maakt me gelukkig. Jij ook? Ik wil graag mijn kennis en vaardigheden met je delen. 

Erik van den Oever

Erik is tijdens een vakantie in 2006 begonnen met het maken van een boog voor zijn zoon,
deze boog sneed hij van een vers stuk berkenhout dat hij boven het vuur heeft gehard.

Vanaf dat moment was het boogbouw vuurtje flink aangewakkerd en inmiddels is het, naast het dagelijkse (kantoor) werk, zijn favoriete vrije tijdsbesteding.

Na het bouwen van honderden houten bogen is het Eriks passie om zijn bogen van de meest uiteenlopende houtsoorten en vormen, zoals deze bekend zijn, te bouwen.

Hij houdt van de uitdaging om de grenzen op te zoeken van iedere individuele boogstaaf en daar de maximale performance uit te halen. Hierbij rekening houdend met de grenzen en/of beperkingen van het gebruikte materiaal.

Erik maakt regelmatig bogen voor boogschutters in Nederland, voor hemzelf, zijn vrouw, zijn zoon, en heeft soms ook opdrachten voor musea en/of particulieren in het  buitenland.

Naast het bouwen van bogen vindt Erik ook de voorbereidingen erg leuk. Dit begint met het oogsten van de stammen en vervolgens  het kloven en drogen daarvan. Ook het onderhouden van de leuke contacten met boseigenaren, collega bogenmakers en schutters e.d. hoort daarbij.

Erik van den Oever

Houd mij op de hoogte

NTI NLP Gilde Professionals

 © Anton van den Heuvel 2022

×