De bouw van ‘de Zeven Provincieën’ 1-5-2003 t/m 1-5-2022
In de 18 jaar dat ik voor deze werkgever heb gewerkt heb ik verschillende functies gehad.
Ik werd aangenomen als hoofdleermeester voor de bouw van het 17de eeuwse linieschip (oorlogsschip) ‘de Zeven Provincieën’. Een 46 meter lang houten schip dat in de 17de eeuw het vlaggeschip van de Marine was. Dit vlaggeschip was in de 17de eeuw voor een groot deel van zijn leven onder leiding van Admiraal Michiel de Ruyter.
Ik was verantwoordelijk voor het technisch aansturen van een team van 5 leermeesters. Zij hadden ieder een ploeg van maximaal 6 deelnemers (stagiaires, reïntegranten, vrijwilligers) waar ze het werk mee uitvoerde. Deze mensen moesten geschoold en persoonlijk begeleid worden in hun persoonlijke ontwikkelproces.
De bouw was al gestart in 1995 en had een aantal jaren stil gelegen. Er waren keuzes gemaakt in de bouw (vorm en constructie) die herzien moesten worden. Onze opdracht was om, met behoud van zoveel mogelijk van de ‘oude’ constructie, het bouwsel aan te passen naar de nieuwe inzichten en daarna de bouw te voltooien.
Samen met een aantal externe experts werd er een nieuw ontwerp gemaakt en konden we starten met de praktische uitvoering. Nadat we een 1:10 schaalmodel van de romp hadden gemaakt konden we de nieuwe vorm in de praktijk gaan uitvoeren.
We hebben het model van de voorsteven aangepast, 12 nieuwe hoofdspanten neergezet en de spiegel van het schip opnieuw uitgevoerd.
Daarna zijn we gestart met het maken van de overige spanten. Deze kostbare fase, waarin een enorme hoeveelheid hout aangeschaft moest worden, bleek financieel niet haalbaar en de bouw moest in 2008 gestaakt worden.
Het is helaas niet meer gelukt om daarna de bouw weer op te pakken.